“Dat is toch iets met Google?”. SEO en SEA zijn allebei veelvoorkomende begrippen in de online marketingwereld. Twee termen om uw website vindbaar te maken op het internet, want met alleen een website bent u er nog niet. Maar wat houden deze termen nou eigenlijk in en wat is precies het verschil?

Wat is SEO?

De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit zijn de organische, niet betaalde, resultaten in de linkerkolom van Google. Om te bepalen welke websites het beste scoren, gebruikt Google een algoritme. Dit algoritme bepaalt aan meer dan 150 criteria welke website het meest relevant is om weer te geven bij uw zoekwoord.

Het vakgebied SEO bestaat grotendeels uit twee delen:

  • On-site SEO is SEO op de eigen website. Hiermee vertelt u aan Google hoe uw website gestructureerd is en waar de verschillende pagina’s over gaan.
  • Off-site SEO oftewel linkbuilding is SEO buiten uw eigen website. Het is van belang om de populariteit van uw website op te bouwen door zoveel mogelijk betrouwbare, invloedrijke bedrijven naar uw website te laten linken. Bedrijven die ‘in uw straatje’ liggen. Zo verhoogt u de geloofwaardigheid van uw website, waardoor deze hoger zal scoren in de zoekresultaten van Google.

Het grote voordeel van SEO is dat het gratis is. Het grootste nadeel is dat het, in vergelijking met SEA, lang kan duren voordat het eindelijk zijn vruchten afwerpt. SEO kost dus niets qua geld, maar kost wel veel meer tijd, zonder enkele zekerheid dat het ook echt het gewenste resultaat gaat opleveren.

Wat is SEA?

SEA is de afkorting van Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. Bij SEA draait het echt om adverteren. De eerste maximaal vier advertenties worden bij Google altijd boven de organische (SEO) resultaten getoond. Onder de organische resultaten wordt ook afgesloten met een drietal advertenties. SEA is een vorm van reclame waarbij u uw website, producten en/of diensten met betaalde advertenties promoot.

De plek van uw advertentie is van een aantal factoren afhankelijk zoals de door jou opgegeven zoekwoorden, het bod, de relevantie van de pagina waar de advertentie naar linkt en de opmaak van de koppen. U betaalt alleen als er daadwerkelijk iemand op uw advertentie doorklikt en naar uw website doorgestuurd wordt.

Het grootste voordeel van SEA is dat u snelle resultaten boekt en op de meest prominente plaatsen in de zoekresultaten verschijnt. Nadeel is dat SEA een korte termijnstrategie is en erg veel geld kan kosten.

De grootste verschillen tussen SEO en SEA

  • Lange termijn vs. direct resultaat - SEA campagnes worden meestal direct na het opzetten in de zoekresultaten getoond. U genereert dus direct traffic naar uw website. SEO campagnes zijn meer gericht op de lange termijn. Het kan tot ongeveer zes maanden duren voordat u resultaat heeft.
  • Kosten - De kosten van SEO en SEA zijn anders opgebouwd. Er van uitgaande dat u beide diensten uitbesteedt aan een specialist. Bij SEA betaalt u voor elke keer dat er op uw advertentie geklikt wordt, aan Google én aan het bedrijf dat uw SEA campagne uitvoert. Bij SEO betaalt u alleen aan de specialist die uw SEO campagne uitvoert.

SEO en SEA hebben beiden hun voordelen. En in de meeste gevallen vullen de beide diensten elkaar perfect aan.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van SEO en SEA voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met DubbelDuck.