Blog

Ken jij het DNA van jouw bedrijf?

Ken jij het DNA van jouw bedrijf? Dat het voordelen heeft om met een sterk merk binnen te wandelen bij een potentiële klant, dat moeten we je vast niet uitleggen. Het belang van een goede branding is enorm groot, want net dat vertegenwoordigt voor een groot deel jouw onderneming of merk. Je zal er dus vast wel vaker over gelezen hebben en verschillende pogingen ondernomen hebben om ook jouw merk goed in de markt te zetten. Maar hoe zet ik het in voor mijn bedrijf?

Dat het voordelen heeft om met een sterk merk binnen te wandelen bij een potentiële klant, dat moeten we je vast niet uitleggen. Het belang van een goede branding is enorm groot, want net dat vertegenwoordigt voor een groot deel jouw onderneming of merk. Je zal er dus vast wel vaker over gelezen hebben en verschillende pogingen ondernomen hebben om ook jouw merk goed in de markt te zetten. Maar hoe zet ik het in voor mijn bedrijf?

Er zijn doorheen de jaren verschillende definities ontstaan over branding. Sommigen bekijken het puur als een logo, een goed doorgetrokken huisstijl en de marketing daarrond, maar eigenlijk gaat het veel verder dan dat. Het omvat de missie en visie die jij voor jouw onderneming voor ogen hebt, maar ook de waarden die je naar buiten wil brengen. De beste manier om branding te bekijken, is als het DNA van een bedrijf, letterlijk de bloedbanen, de organen, de spieren en de karaktertrekken die jouw onderneming elke dag doen leven en een uitstraling geven.

Een aantal goede voorbeelden:

Coca Cola

Het warme kerstgevoel bij een flesje Coca Cola in de winterperiode.

Disney

Het magische gevoel en glittereffect van Disney.

Red Bull

Het energieke en positieve gevoel bij het openen van een, niet zo gezond, blikje Red Bull.

Apple

Het ‘ik hoor erbij’ met een product van Apple.

Bovenstaande merken hebben een uitstekend brand management en zijn vaak puur op specificaties niet beter dan een concurrerend merk. Het is net datgene wat ze rondom hun merk gebouwd hebben, wat hen top-of-mind maakt. Want geef toe, als je de kersttruck van Coca Cola voorbij ziet komen, dan zing je al wiebelend ‘Holidays are coming’ mee en bij het drinken van Red Bull zou je bijna letterlijk vleugels krijgen. Om dan nog maar niet te spreken over de druk die veel mensen voelen om toch ook eens naar een IPhone te kijken bij het aanschaffen van een nieuwe mobiele telefoon.

Deze merken zijn top-of-mind en komen automatisch voorbij in de gedachtegang van hun potentiële klanten. En dat is wat jij ook wil voor jouw bedrijf! Als ze een nieuw bed kopen, moeten ze aan jouw winkel denken en als ze een hapje willen eten, wil je dat mensen naar jouw restaurant bellen.

Probeer je branding zo vaak mogelijk in te zetten en daardoor op een positieve manier in het oog van jouw potentiële klant te springen. Een goede mix van offline en online communicatie, in combinatie met een alleszeggend logo zou ook jouw onderneming al een eindje moeten brengen.

Denk er dus aan om niet alleen puur jouw logo naar buiten te brengen, maar je onderneming als een echt merk neer te zetten. Communiceer met jouw doelpubliek en geef hen het juiste gevoel bij jouw onderneming en business. Het is wel degelijk mogelijk om positieve emoties te verbinden aan jouw product of dienst en dat doe je mede door consistentie aan te brengen in jouw communicatie-uitingen. Zorg ervoor dat mensen meteen aan jouw vastgoedkantoor denken als ze hun woning willen verkopen en dat omdat ze jouw merk zo vaak positief voorbij zagen komen.

Consistentie in je uitingen

Een gouden tip die meteen een goede basis legt? Laat ons een stylesheet opmaken. Bijpassend aan jouw logo en lettertypes schrijven we een aantal tips neer om altijd op de correcte manier herkenbaarheid op te roepen. De grote gele M, die hoort steevast bij McDonald’s en de oranje en rode bol, die behoren dan weer toe aan Mastercard. Dat creëren we ook voor jouw onderneming. Leer de kleurcodes van jouw logo kennen en communiceer altijd met hetzelfde lettertype, zodat het door het veelvuldig herhalen te herkennen valt.

Rebranding

Vergeet ook niet dat op branding een houdbaarheidsdatum staat. Zo zie je maar wat vaak grote merken hun logo opfrissen en dat is soms hoognodig. Ga online maar eens op zoek naar het logo van HEMA doorheen de jaren. Nog niet overtuigd dat rebranding soms de moeite waard is? Bekijk dan voorbeelden zoals Google en Windows die ook regelmatig het stof van hun logo halen. Straalt het logo dus niet meer uit waar jij met jouw onderneming voor staat? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheid om het te laten opfrissen en om er meteen een hele huisstijl van te laten maken.

Zin om de (nieuwe) lijnen van jouw onderneming uit te zetten? Bij DubbelDuck denken we graag creatief met je mee en bekijken we samen wat jouw hart, maar ook dat van jouw onderneming, doet kloppen. Tot snel!

Lees ook:

Gooien we online en offline voortaan samen in de mixer? We hebben het vaak gehoord, de klaagzang over het feit dat online communicatie de