Blog

Wat is het verschil tussen CMYK, RGB en PMS?

Van onze klanten krijgen we regelmatig de vraag wat nou het verschil is tussen CMYK, RGB en PMS kleuren, welke kleuren wanneer gebruikt worden en waarom kleuren zoveel kunnen afwijken van elkaar. In dit artikel leggen we u haarfijn de verschillen uit.

Van onze klanten krijgen we regelmatig de vraag wat nou het verschil is tussen CMYK, RGB en PMS kleuren, welke kleuren wanneer gebruikt worden en waarom kleuren zoveel kunnen afwijken van elkaar. In dit artikel leggen we u haarfijn de verschillen uit.

Een ontwerp kan op verschillende manieren worden opgemaakt in designprogramma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign. In dit soort programma’s kan een ontwerp opgebouwd worden in drie kleursoorten: CMYK, RGB en PMS.

CMYK-kleuren

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (black). CMYK wordt ook wel de vierkleurendruk of full colour genoemd. Met deze vier kleuren kun je bijna elke mogelijke kleur maken. Hoe hoger het percentage van één van de vier basiskleuren, hoe donkerder de kleur is.

CMYK-kleuren worden weergegeven in kleurcodes. De codes beschrijven de dekkingspercentages van de basiskleuren die nodig zijn om de specifieke kleur te krijgen. Voor bijvoorbeeld geen is dat C 0, M 0, Y 100 en K 0.

Dit kleurmodel wordt gebruikt voor full colour drukwerk en print.

RGB-kleuren

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw: de primaire kleuren. RGB is een additief kleurmodel dat vooral gebruikt wordt op beeldschermen, voor het beschrijven van de kleuren van bronnen die zelf licht produceren. Additief wil zeggen dat de basis kleurloos, oftewel zwart, is. Zoals bij een uitgeschakelde televisie. Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit hebben. Wanneer u een televisiescherm van dichtbij bekijkt, zie je dat de kleuren zijn opgebouwd uit verschillende intensiteiten van de kleuren rood, groen en blauw.

RGB-kleuren worden weergegeven met een code van zes cijfers. De eerste twee cijfers staan voor het percentage rood, de middelste twee voor het percentage groen en de laatste twee voor het percentage blauw.

Een ontwerp in RGB-kleur is dus prima geschikt om op schermen te tonen, maar is niet geschikt voor drukwerk.

PMS-kleuren

PMS staat voor Pantone Matching System. In dit kleurensysteem, met meer dan 1100 kleuren, heeft elke kleur een eigen code. PMS-kleuren worden wereldwijd gebruikt. Dit betekent dus dat u bij elke drukker exact dezelfde kleur krijgt, wanneer u deze aanlevert in PMS.

PMS-kleuren zijn geschikt voor drukwerk bij een ontwerp van één tot maximaal vier verschillende kleuren. Denk bijvoorbeeld aan logo’s, briefpapier en visitekaartjes. Gaat het om meer dan vier kleuren, dan is het slimmer om het bestand in CMYK aan te leveren.

DubbelDuck voor het beste resultaat

Bij het ontwerpen van uw logo, visitekaartje, huisstijl, website of drukwerk houden wij altijd rekening met het juiste kleursysteem. Dit voor het beste resultaat.

Lees ook:

Gooien we online en offline voortaan samen in de mixer? We hebben het vaak gehoord, de klaagzang over het feit dat online communicatie de