Blog

Hoe je van lezers nieuwe klanten maakt

Een vraag die elke ondernemer zich weleens stelt. In een mooie statistiek staat het aantal bezoekers naast de opbrengst daarvan en dan blijkt dat cijfer toch wat tegen te vallen. Jouw potentiële klanten vinden dus maar al te goed de weg naar jouw website, maar waarom klikken ze dan niet op die grote groene knop? Dan is het moment aangebroken om jezelf af te vragen of die CTA eigenlijk wel zo goed zichtbaar is. In deze blog geven we je 5 tips!

Fijn dat jouw website 456 unieke bezoekers per maand heeft, maar wat als daar geen enkele aankoop of contactopname uit voortkomt?

Een vraag die elke ondernemer zich weleens stelt. In een mooie statistiek staat het aantal bezoekers naast de opbrengst daarvan en dan blijkt dat cijfer toch wat tegen te vallen. Jouw potentiële klanten vinden dus maar al te goed de weg naar jouw website, maar waarom klikken ze dan niet op die grote groene knop? Dan is het moment aangebroken om jezelf af te vragen of die CTA eigenlijk wel zo goed zichtbaar is.

Laat ons dit blogbericht beginnen met een verklarend woordje over de term ‘CTA’, een afkorting van het Engelse call-to-action oftewel een oproep tot actie. De letterlijke vertaling van deze term en ook meteen een correcte, want je vraagt hiermee inderdaad aan de klant om tot een bepaalde actie over te gaan.

Of we een tekeningetje kunnen maken bij zo’n knop? Wel, dat ligt dan weer moeilijker, want afhankelijk van jouw business zal deze vormgegeven worden. Het gaat vaak om een opvallend exemplaar, op verschillende pagina’s van een website terug te vinden. De tekst daarin, ook die varieert en moet representatief zijn voor jouw bedrijf. Als vastgoedmakelaar wil je hoogstwaarschijnlijk een knop met daarop de aanbieding van een gratis waardebepaling en als eigenaar van een webshop wil je tijdens bepaalde periodes duidelijk aangeven dat er producten met korting zijn.

Maar hoe creëer je nu de allerbeste call-to-action, eentje waarbij het grootste deel van jouw lezers tot de gevraagde actie overgaat?

De vijf meest belangrijke tips voor jou op een rijtje:

1. Zorg voor contrast met de achtergrond!

Voor de kleur van de knop bestaat geen magisch recept, maar wat wel een vaststaand feit is, is dat deze best in een opvallende kleur op jouw website mag Heb je dus een redelijke witte website, kies dan bijvoorbeeld voor een kleur die eruit springt, een knop die de lezer gewoonweg niet kan missen.

2. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Zorg ervoor dat de knop op meerdere plaatsen zichtbaar is en niet enkel op de eerste pagina. De knop kan bijvoorbeeld een mooie plaats krijgen in de header van de website, zodat deze netjes zichtbaar blijft waar jouw klant ook klikt. Je kan de knop daarnaast ook laten terugkomen op specifieke pagina’s. Opgelet: overdrijf niet! Geen drie herhalingen op alle negen pagina’s van je website, want dan wordt het gewoonweg vervelend.

3. Spreek je klanten aan!

Maak de actie herkenbaar voor je bezoekers door te spreken over hen in 1ste persoon. Kies dus eerder voor ‘ik wil graag 8 tips voor een stralende huid’ dan voor ‘8 tips voor een stralende huid’. Sommige boodschappen moeten nu eenmaal wat voorgekauwd worden om sneller en efficiënter binnen te komen.

4. Goed nagedacht over je boodschap?

Potentiële klanten verwachten – ook online – een persoonlijke en steengoede service. Schrik hen dus niet af met ‘NU KOPEN’, maar kies eerder voor ‘ontdek nu jouw voordeel’. Ohja en trouwens, de standaard ‘klik hier’ knop, die laten we in 2021 ook aan ons voorbijgaan.

5. Zet jouw voordelen nogmaals op een rijtje

Als de klant dan bijna tot actie wil overgaan, dan is het wel zo fijn dat er nogmaals aangegeven wordt waarom hij/zij tot actie moet overgaan. Definieer jouw korte levertermijnen en jouw zeer gemakkelijke retourbeleid of geef aan dat er altijd binnen de 24 uur vrijblijvend contact zal worden opgenomen nadat ze een formulier hebben ingevuld.

Toch nog wat vragen?

Of hulp nodig bij het creëren of aanpassen van jouw call-to actions? Klik hier om contact met ons op te nemen (vooruit dan, we gebruiken ‘m nog een laatste keer 😉).

Lees ook:

Gooien we online en offline voortaan samen in de mixer? We hebben het vaak gehoord, de klaagzang over het feit dat online communicatie de