Blog

Alles wat u moet weten over drukwerk

Veel bedrijven en instellingen maken gebruik van drukwerk om hun boodschap te verspreiden. Een goede definitie van drukwerk die de lading dekt is het geautomatiseerd verveelvoudigen van een boodschap op een fysieke ondergrond. Omdat drukwerk zo een breed gebied is, laten we u hieronder kennismaken met de belangrijkste aspecten binnen drukwerk.

Veel bedrijven en instellingen maken gebruik van drukwerk om hun boodschap te verspreiden. Een goede definitie van drukwerk die de lading dekt is het geautomatiseerd verveelvoudigen van een boodschap op een fysieke ondergrond. Omdat drukwerk zo een breed gebied is, laten we u hieronder kennismaken met de belangrijkste aspecten binnen drukwerk.

Dpi en resolutie

Vaak zijn afbeeldingen en foto’s leidend bij drukwerk. Dpi (dots per inch) geeft de scherpte van het beeld aan. 300 dpi betekent dat er 300 pixels in één inch zitten. Waar beeldschermen vaak aan een lagere resolutie genoeg hebben om een afbeelding goed weer te kunnen geven, is een hoge resolutie bij drukwerk erg belangrijk. Zorg dus dat u met de opmaak al rekening houdt met hoge resolutie beelden en de juiste instellingen om een goed en scherp ontwerp te maken.

Kleur

Naast resolutie is kleur bij drukwerk ook erg belangrijk. In de drukkerswereld wordt onderscheid gemaakt tussen CMYK en RGB. CMYK staat voor Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en Key (zwart). RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Het is het beste om drukwerk in CMYK kleuren aan te leveren, maar soms vraagt drukwerk juist om RGB. In het artikel ‘Wat is het verschil tussen CMYK, RGB en PMS?’ gaan we hier dieper op in.

Afloop en snijtekens

Drukwerk is een compleet andere techniek dan printen zoals we thuis gewend zijn. Drukken gebeurt op grote vellen die na het drogen van de inkt op het juiste formaat gesneden worden. Om te weten waar ze moeten snijden, vraagt de drukker om snijtekens. Snijtekens staan op elke hoek zowel horizontaal als verticaal.

Afloop rondom is ook van belang. Een drukker vraagt vaak om 2 mm afloop, omdat de snijmachine een foutmarge van maximaal 2 mm heeft. Om witte randen te voorkomen, moeten achtergrondkleuren en foto’s doorlopen tot buiten het afgewerkte formaat.

Papiersoorten

Binnen de drukwerkbranche zijn veel verschillende papiersoorten mogelijk. En ja, de juiste papiersoort maakt wel degelijk verschil. Over het algemeen zijn er twee categorieën: ongestreken (uncoated) en gestreken (machine coated) papier. Gestreken papier voelt gladder aan en glanst meer. Ongestreken papier is daarnaast goed te beschrijven, in tegenstelling tot glad, gestreken papier waarop de inkt blijft liggen. Tekst is dus op gestreken papier minder goed leesbaar, terwijl afbeeldingen wel goed tot hun recht komen. Welke papiersoort voor uw drukwerk het meest geschikt is, is afhankelijk van het doel.

Heeft u eenmaal een passende papiersoort gevonden? Dan is het ook nog van belang om de dikte van het papier te bepalen. Dit wordt aangeduid in gram per vierkante meter.

Digitaal vs. offset drukken

Het meeste drukwerk wordt offset gedrukt. Voor het opstarten van druk in offset worden al vaste basiskosten gerekend. Offset drukken wordt steeds voordeliger, naarmate de oplage groter wordt. Digitaal drukken is vergelijkbaar met de printer thuis, alleen dan een stukje groter. Bij digitaal drukken is er geen sprake van opstartkosten. Heeft u een kleinere oplage nodig? Dan is digitaal geprint drukwerk vaak voordeliger. Moet het drukwerk gepersonaliseerd worden? Dan is digitaal printen het meest interessant.

Meer weten over de mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van drukwerk? Neem dan contact met ons op.

Lees ook:

Gooien we online en offline voortaan samen in de mixer? We hebben het vaak gehoord, de klaagzang over het feit dat online communicatie de