Blog

Hoe groot moet een afbeelding zijn en waarom?

Vaak krijgen wij van klanten te horen in welke grootte en in wat voor formaat ze afbeeldingen moeten aanleveren voor bijvoorbeeld hun website of webshop. Want té grote afbeeldingen maken uw website traag en kunt u niet via uw standaardmailprogramma versturen en te kleine afbeeldingen worden pixelachtig. Maar wat is dan te groot en wat is te klein? Wij geven graag antwoord op deze vraag.

We krijgen van klanten vaak de vraag in welke grootte en in welk bestandsformaat een afbeelding voor hun brochure of website opgeleverd moet worden. Te grote afbeeldingen maken een website traag en kunnen vaak niet meegestuurd worden via een mail en een te kleine afbeelding wordt al snel pixelachtig.

Maar help, wat is nu te groot en wat is nu te klein? Wij lanceren voor jullie onze ‘cheat sheet’, een handig document waarin we de verschillende formaten, voor de verschillende doeleinden, opsommen.

Bestandsafmeting vs. bestandsgrootte

De bestandsafmeting van uw afbeelding wordt weergegeven in pixels. Afbeeldingen worden opgebouwd uit pixels die samen een beeld vormen en hoe hoger de resolutie van het scherm, hoe groter de dichtheid van de pixels en dus ook hoe scherper het beeld. Dit maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om een afbeelding met een groot aantal pixels te verkleinen en dus niet te vergroten. Wanneer een te kleine foto vergroot wordt, wordt deze letterlijk uitgerekt en krijg je dus dat ‘pixelachtige’ effect.

Met de bestandsgrootte wordt het gewicht van de afbeelding uitgedrukt en dat in kilobytes (Kb) en megabytes (Mb). Deze term zie je bijvoorbeeld vaak terugkomen als je een mail opstelt waarvan de bijgevoegde afbeelding te groot is. Het mailprogramma geeft dan aan dat het bericht niet verzonden kan worden, omwille van een te groot bestand.

Het aanleveren van afbeeldingen

We staan met plezier klaar om ook jouw website, brochure, spandoek of visitekaartjes te ontwerpen en daarvoor ontvangen we natuurlijk graag het nodige materiaal. Wanneer je de nodige afbeeldingen bij ons aanlevert, is het van belang dat deze minimaal 1,5 Mb groot zijn. Met 1,5 Mb kunnen wij de afbeeldingen voor zowel online als offline communicatie-uitingen gebruiken en kunnen we ze indien nodig bijsnijden tot het juiste formaat en dat zonder een verandering op gebied van kwaliteit. Durf dus ook zeker aan jouw fotograaf te vragen om de afbeeldingen in zowel een hoge als een lage resolutie te bezorgen.

Gouden regel: beter te groot dan te klein!

Toch nog vragen over het aanleveren van afbeeldingen, of het nakijken op bestandsgrootte? We’re only one call away! Tot snel!

Lees ook:

Gooien we online en offline voortaan samen in de mixer? We hebben het vaak gehoord, de klaagzang over het feit dat online communicatie de